Oranje wijn

Terwijl Nederland geniet van een tamelijk rustige Koningsdag, rijst bij mij de vraag of jij bekend bent met oranje wijn (orange wine/vin orange). Niet? Ik leg je er graag wat meer over uit.

Kleur

Zoals je wellicht weet is het grote verschil tussen witte en rode (of rosé) wijn dat bij witte wijn na de persing het sap wordt gescheiden van de druiven en bij rode/rosé deze worden mee gegist. Dit wordt gedaan om kleur (en smaak) aan de wijn af te geven. Bij oranje wijn worden de witte druiven mee gegist. Nu weet je hoe deze wijn aan zijn oranje-gele kleur komt.

Smaak

Dat is een interessante, want goede oranje wijn beschikt over tonen van peer, sinaasappel en noten met minder body dan rode, maar met de frisse smaak van witte wijn en worden zo naturel mogelijk gemaakt. Denk aan het rijpen in amfora kruiken met een spontane gisting. Vandaar dat de meeste wijnboeren die oranje wijnen maken al biologisch en/of biodynamisch werken, zij kennen de klappen van de zweep.

Natuurlijk zitten er ook minder goede oranje wijnen bij, maar die kom je ook tegen bij witte, rosé en rode wijn.

Persoonlijk moest ik even wennen aan deze ‘nieuwe’ smaak. Niet alle orange wijnen die ik geproefd heb waren lekker, sommige zelfs ronduit vies, maar de wijn die de meeste indruk op mij gemaakt heeft is de Metamorphika gemaakt van 100% macabeo druiven en heb ik gekregen van een groot wijnliefhebber. Deze oranje wijn kwam bij Vinatura uit Alkmaar vandaan en alleen de fles was al prachtig. De smaak? Formidabel!

Fijne Koningsdag.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *